Uzun zamandan bu yana doktorluk yapmaktayım.Bu zaman içinde birçok hastanın hangi branşa başvurması gerektiğini bilmediği, hatta yanlış yönlenmeler sonucu beklenmeyen sonuçlar aldıklarına zaman zaman şahit oldum.
Nöroloji Nedir?
Nöroloji; beyin ve sinir hastalığı demektir. Beyin ve vücuttaki tüm sinirlerin hastalıklarıyla ve bu sistemlerin hastalığı sonucu bozulan vücudun diğer organlarının hastalıkları ile uğraşır.
Nöroloji Hastalıklarının Başlıcaları
- Baş ağrıları :Baş ağrılarının en sık sebebi olan migren ve gerilim tip (depresyon ve sıkıntı sonucu olan) baş ağrıları vs.
- Baş dönmeleri
- Felçler :Felçlerin günümüzde en sık nedeni pıhtı (emboli) atması ve hipertansiyondur.Aynı zamanda; nöroloji pıhtıya neden olan etkenlerle ve bu etkenlerle mücadeleyle uğraşır.
- Sara yani epilepsi hastalığı
- Parkinson hastalığı,MS (multipl skleroz) denen hastalık ve nöropati denen periferik yani vücudu yöneten sinirlerin hastalıkları, kas hastalıkları
- Beynin ve sinirlerin enfeksiyon hastalıkları. Örneğin; menenjit, ensefalit, miyeli vs.
- Doğumda veya doğum sonrasında oluşan beyin ve sinir hastalıkların tedavileri ve beyin tümörleri ve tedavisi
- Bel ve boyun ağrıları
- Kaza sonucu oluşan kafa travması, omirlik travması..vs.
Bu hastalıkların sayısını sayfalarca arttırabiliriz. Tabii ki bu hastalıkların bazılarına başka branşlar da bakabilir. Örneğin; bel ağrısına ortopedi veya beyin cerrahisi de bakabilir. Hastaların bilinçli olup gerekirse bir aile hekiminden görüş alıp, bu doğrultuda hastalığına uygun doktor seçmesi gerekir.Uygun seçim, doğru teşhis ve tedavi yaşam kalitesini arttırdığı gibi, lüzumsuz masraflardan hastalarımızı korur.
Serdar Dağ